Wil jij je badkamer opknappen of moet jij de badkamer in je nieuwe huis nog inrichten? Twijfel je tussen verschillende soorten douches? Lees dan in dit artikel de voor- en nadelen van de verschillende douches.

Inloopdouche

Als jij of de mensen die bij je douchen moeilijk ter been zijn is een inloopdouches een geschikte keuze. Een inloopdouche heeft namelijk geen opstapje of drempel ten opzichte van een douchecabines. Een ander voordeel van een inloopdouche is dat het eenvoudig te plaatsen is en geen beperkingen heeft qua afmetingen. Doordat er niet veel materialen nodig zijn is het relatief goedkoop verkrijgbaar. Een nadeel is dat het niet gesloten is, waardoor er koude lucht naar binnen kan komen. Hierdoor kan je het frisjes krijgen tijdens het douchen. Ook kan het glad worden op de grond, omdat er bij de inloopdouche geen douchebak is. 

Douchebakken

Een douchebak is zoals de naam al zegt een bak waarin je staat tijdens het douchen. De douchebak vangt het water op, zodat het naar het putje stroomt. Je kunt kiezen uit in- en opbouw douchebakken. Een douchebak is veiliger als je doucht op een gladde tegelvoer. 

Daarnaast is het comfortabel, omdat je geen koude voeten hebt. Dit komt doordat douchebakken worden gemaakt van materiaal die over een warme ondergrond beschikken. Een vlakke douchebak is een goede keuze voor minder valide mensen. Een nadeel van een douchebak is dat een diepe douchebak minder mooi is in een gelijkvloerse douchebak. Echter als de douchebak niet diep genoeg is kan je veel last krijgen van spattend water in je badkamer. Dit kan je oplossen met een douchegordijn.

Douchecabine

Een douchecabine is een combinatie van een douchebak met een douchescherm of deur. De douchecabine voorkomt dat je spatwater. Je hebt keuze uit douchecabines uit verschillende soorten materialen, zoals glas, kunststof en aluminium. Ook zijn er diverse vormen van douchecabines. Er zijn bijvoorbeeld douchecabines met stoom, radio, lichttherapie of jets. Een groot voordeel van een douchecabine is dat je alles in een hebt. Je hoeft hierdoor niet losse onderdelen te installeren. Een nadeel is dat een douchecabine veel ruimte in neemt. Hierdoor is het niet geschikt voor een kleine badkamer. Een ander nadeel is dat het relatief duur is vergeleken met de andere soorten douches.

Welke douche de beste keuze is voor jou hangt af van wat jij fijn vindt. Ook hangt het af van hoelang je douche wilt gebruiken en wie er allemaal bij je doucht. Als je al wat ouder bent en nog lang gebruik wilt maken van de douche kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor een douche zonder opstapje of drempel. Zo kan je lang genieten van jouw douche.