Je hoort of leest misschien regelmatig dat hard water slecht is voor je leidingen. Maar wat is hard water eigenlijk en hoe komt dat nou?

Water: hard of zacht?

Iedereen gebruikt water. Om te douchen, de was te doen, te drinken en noem zo nog maar een paar dingen op. Maar wist je dat er hard en zacht water bestaat? Dat komt doordat er verschillende lagen in de bodem zitten. In die bodemlagen zitten allemaal stoffen, kalk is daar een van. Al voordat wij het water uit de bodem halen, neemt het daar kalk op. Zo ontstaat hard water. Niet alleen hard water trouwens. Omdat die lagen niet overal hetzelfde zijn, zijn er ook gebieden met zacht water of iets tussen die twee in.

Het probleem met hard water

Oke oke, we weten nu een beetje wat hard water is, maar wat is het probleem dan? Is kalk zo ongezond voor ons dan? Niet per se. Dieren, planten en bomen hebben dan ook geen last van de kalk in het water. Het probleem ontstaat eigenlijk in de leidingen in onze huizen en de apparaten waar het water voor gebruikt wordt. Hard water zorgt bijvoorbeeld dat er kalkaanslag ontstaat in je waterkoker of op je douchekop. Hard water is ook de oorzaak als je kleine stukjes kalk in je kleding vindt na het wassen.

Wat doe ik er aan?

Om jouw leidingen, kleding en thee te beschermen, kun je een waterontharder aanschaffen. Deze halen het kalk weg uit je leidingwater wanneer het bij jouw huis binnenkomt. Een alternatief voor de waterontharder is de Watts OneFlow. Dit alternatief van Watts verbruikt geen stroom en is makkelijk in onderhoud. Zo hoef je je niet continu bezig te houden met of je waterontharder nog wel goed werkt.