Ben je van plan om zelf aan de gang te gaan met het renoveren van je trap, dan kun je waarschijnlijk wel een aantal handige tips gebruiken. Het renoveren van de trap kan je op een aantal manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken tussen laminaat, eiken of vinyl. Als je voor laminaat kiest, dan kun je eigenlijk ieder type trap wel renoveren. Laminaat past eigenlijk op ieder formaat traptrede. Dit is echter niet het geval wanneer je kiest voor eiken. Bij eiken kunnen je traptreden niet langer zijn dan 130 centimeter. Ook kunnen ze niet dieper zijn dan 38 centimeter. Heb je thuis een open trap en ben je van plan om deze te bekleden, dan moet je er rekening mee houden dat je het profiel aan beide zijden van de trap moet gaan aanbrengen. TopTrap biedt traprenovatie met PVC.

Zelf aan de gang

Bij het aanbrengen van een eiken toplaag kun je zelf bepalen hoe stroef je deze toplaag wilt hebben. De afwerking kun je beïnvloeden door het aanbrengen van lak of juist stroevere oliesoorten. het aanbrengen van een strip voor antislip helpt ook met het stroever maken van de traptreden. Wil je de trap gaan renoveren met behulp van laminaat, dan kun je dit meestal gemakkelijk doen. Je hoeft dan geen lak of olie aan te brengen. Mocht je de treden toch wat stroever willen maken voor de veiligheid, breng dan een antislip strip aan op de traptreden. Ook bij vinyl geldt dat het materiaal over het algemeen stoef te noemen is. Hierdoor hoef je ook bij vinyl in principe geen extra maatregelen te ondernemen om het materiaal stroever te maken. Toch kun je ook hier voor de veiligheid strips aanbrengen.

Je trap laten renoveren

Ben je niet zo handig en wil je de trap liever laten renoveren? Dan moet je jezelf gaan verdiepen in de kosten van het laten renoveren van je trap. De kosten van het laten renoveren van je trap hangen van een aantal zaken af. Zo is het in eerste instantie zo dat een rechte trap goedkoper is om te renoveren dan een trap met een bocht. Ook het aantal treden speelt bijvoorbeeld mee. Hiernaast is ook bepalend welke materialen je wilt gebruiken voor het renoveren van je trap. Zo is laminaat vaak goedkoper dan bijvoorbeeld PVC of eiken. Wil je je trap helemaal afmaken met matten, strips voor antislip of zelfs verlichting? Dan zal de prijs natuurlijk nog hoger uitvallen.

De kosten van het laten renoveren van je trap

Een gemiddelde traprenovatie van een trap met 13 treden kost tegen de 2.000 euro. Heb je een gesloten trap of een trap met veel meer traptreden, dan kan de prijs oplopen. Rechte trappen en open trappen zijn nou eenmaal makkelijker te renoveren. Een rechte trap waarbij je gebruikmaakt van materialen als laminaat is de goedkoopste trap om te laten renoveren. Een trap met verlichting, strips en matjes komt uit in de duurdere categorie. Houd er wel rekening mee dat je soms beter kunt kiezen voor een wat duurder materiaal, zoals bijvoorbeeld eikenhout. Een trap wordt dagelijks veel gebruikt en een duurzaam materiaal gaat langer mee.